Peştele mâncat mai des, te conduce la succes.

Zacuscă de pește cu ciuperci – o rețetă tomnatică, dar cu pește gustos

Aromata zacuscă de peşte cu ciuperci merge făcută cu orice ciupearcă cu pălărie mare, urechiuși, pâinițe, hribi, merg și cele de pădure, ghebe, râșcovi, zgârciogi, hulubițe, vinețici, gălbiori, crăițe, sau mânătărci.

Deși combinație între pește, „hrana oamenilor întăriți” și bureți, buruieni „mâncarea oamenilor strâmtorați”, zacusca din pește cu ciuperci este un fel de mâncare prețioasă, care începea mesele și duminicile prin casele bune din felurite târguri de munte. Unii localnici adaugă ciuperci la gustoasa rețetă, pentru un plus de consistență.

Ciupercile dau borcanului cu zacuscă gusturi anumite, făcând cu această rețetă cinste peștelui. Este gustarea pentru îmbucăturile de dimineață din iernile grele și merge pe mese caldă sau rece, pe felii groase de pâine de secară, proaspăt scoasă din chiridă.

Produse asemănătoare

Salată de icre – rețetă românească tradițională,  ideală atât pentru copii, cât și pentru adulți
Salată de icre – rețetă românească tradițională, ideală atât pentru copii, cât și pentru adulți
Un aperitiv foarte potrivit şi nelipsit de la mesele festive, salata de icre este un preparat tartinabil despre a cărui reţetă ideală se spune că are nevoie de foarte multe icre bătute bine și doar de puțin ulei și apă.
Batog de novac – un produs deosebit, ideal pentru mesele festive
Batog de novac – un produs deosebit, ideal pentru mesele festive
Novacul este cel mai grăsan peşte din crescătorie, pentru că acolo îi este dat viteazului să crească.
Macrou afumat – deosebit de gustos în diverse tipuri de salat
Macrou afumat – deosebit de gustos în diverse tipuri de salat
Pescarii adevărați, dacă nu erau prea obosiţi, mai făceau şi afumătură de peşte, aşa cum e tradiţia, în crengi de brad strânse direct de ei.
Scrumbie sărată – un pește de Dunăre, cu un gust aparte
Scrumbie sărată – un pește de Dunăre, cu un gust aparte
Totul începe cu un voinic și o scrumbie care trebuie curățată ca la carte. O dată curățată și pe dinăuntru și pe dinafară, scrumbia se sărează și se pune la butoi.

Proiectul de promovare şi relansare a consumului de peşte în România, este un proiect finanţat prin POP 2007-2013, cu sprijinul Guvernului României şi Uniunii Europene şi întreprins de Doripesco în perioada 2013 – 2015.

Scopul acestui proiect este de a promova consumul de peşte şi de a scoate în evidenţă importanţa consumului de peşte. Oamenii pot conştientiza valoarea adăugată pe care consumul de pește o aduce organismului, doar prin scoaterea în evidenţă a proprietăţilor nutritive ale acestuia. Pentru o alimentaţie responsabilă, peştele este un aliment care nu ar trebui să lipsească din coşul de cumpărături, datorită elementelor nutritive pe care le conţine.

În acelaşi timp, trebuie tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea consumului de peşte în România, faţă de restul ţărilor din Uniunea Europeană (consumul anual de peşte în România este de 10 ori mai mic decât cel din ţările Uniunii Europene, în condiţiile în care se cifrează la numai 4,5 kilograme/ locuitor. Cei mai mari consumatori de peşte şi produse din peşte sunt Portugalia şi Spania, care consumă 48, respectiv 45 de kilograme pe locuitor pe an.)

Vă recomandăm:
Baghetă de novac – un aperitiv din pește, cu adevărat delicios
Baghetă de novac – un aperitiv din pește, cu adevărat delicios
Pentru cei care credeau că există suficiente reţete pentru acest minunat peşte, ei bine, nu există! Şi se mai inventează încă. Savoarea novacului este de nedescris.
Novac marinat în ulei picant – savoarea peștelui marinat.
Novac marinat în ulei picant – savoarea peștelui marinat.
Nu vă mai amintim de clasicele învăţături ale localnicilor de pe insula Delta sau din Ardeal, care spun că „cu cât e peştele mai mare, cu atât e mai bun” sau „nicio masă fără peşte”.
Salată de icre – rețetă românească tradițională,  ideală atât pentru copii, cât și pentru adulți
Salată de icre – rețetă românească tradițională, ideală atât pentru copii, cât și pentru adulți
Un aperitiv foarte potrivit şi nelipsit de la mesele festive, salata de icre este un preparat tartinabil despre a cărui reţetă ideală se spune că are nevoie de foarte multe icre bătute bine și doar de puțin ulei și apă.
Batog de novac – un produs deosebit, ideal pentru mesele festive
Batog de novac – un produs deosebit, ideal pentru mesele festive
Novacul este cel mai grăsan peşte din crescătorie, pentru că acolo îi este dat viteazului să crească.

Newsletter