Peştele mâncat mai des, te conduce la succes.

Scrumbie sărată – un pește de Dunăre, cu un gust aparte

Totul începe cu un voinic și o scrumbie care trebuie curățată ca la carte. O dată curățată și pe dinăuntru și pe dinafară, scrumbia se sărează și se pune la butoi.

Sarea nu numai că îi va da un gust aparte, dar o va face și mai tare. Aici se termină treaba voinicului și începe treaba gospodinei: când i se face foame voinicului, scoate câte o scrumbie din butoi, o spală, o taie bucăți și o prepară cu ceapă, oțet și ulei.

O savoare aparte are această scrumbie care, deși se întâlnește la mai multe seminții, parcă tot la noi are gustul cel mai bun!

Produse asemănătoare

Salată de icre – rețetă românească tradițională,  ideală atât pentru copii, cât și pentru adulți
Salată de icre – rețetă românească tradițională, ideală atât pentru copii, cât și pentru adulți
Un aperitiv foarte potrivit şi nelipsit de la mesele festive, salata de icre este un preparat tartinabil despre a cărui reţetă ideală se spune că are nevoie de foarte multe icre bătute bine și doar de puțin ulei și apă.
Batog de novac – un produs deosebit, ideal pentru mesele festive
Batog de novac – un produs deosebit, ideal pentru mesele festive
Novacul este cel mai grăsan peşte din crescătorie, pentru că acolo îi este dat viteazului să crească.
Macrou afumat – deosebit de gustos în diverse tipuri de salat
Macrou afumat – deosebit de gustos în diverse tipuri de salat
Pescarii adevărați, dacă nu erau prea obosiţi, mai făceau şi afumătură de peşte, aşa cum e tradiţia, în crengi de brad strânse direct de ei.
Scrumbie sărată – un pește de Dunăre, cu un gust aparte
Scrumbie sărată – un pește de Dunăre, cu un gust aparte
Totul începe cu un voinic și o scrumbie care trebuie curățată ca la carte. O dată curățată și pe dinăuntru și pe dinafară, scrumbia se sărează și se pune la butoi.

Proiectul de promovare şi relansare a consumului de peşte în România, este un proiect finanţat prin POP 2007-2013, cu sprijinul Guvernului României şi Uniunii Europene şi întreprins de Doripesco în perioada 2013 – 2015.

Scopul acestui proiect este de a promova consumul de peşte şi de a scoate în evidenţă importanţa consumului de peşte. Oamenii pot conştientiza valoarea adăugată pe care consumul de pește o aduce organismului, doar prin scoaterea în evidenţă a proprietăţilor nutritive ale acestuia. Pentru o alimentaţie responsabilă, peştele este un aliment care nu ar trebui să lipsească din coşul de cumpărături, datorită elementelor nutritive pe care le conţine.

În acelaşi timp, trebuie tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea consumului de peşte în România, faţă de restul ţărilor din Uniunea Europeană (consumul anual de peşte în România este de 10 ori mai mic decât cel din ţările Uniunii Europene, în condiţiile în care se cifrează la numai 4,5 kilograme/ locuitor. Cei mai mari consumatori de peşte şi produse din peşte sunt Portugalia şi Spania, care consumă 48, respectiv 45 de kilograme pe locuitor pe an.)

Vă recomandăm:
Chifteluțe de pește în sos tomat – delicatese pescărești gustoase atât calde, cât și reci
Chifteluțe de pește în sos tomat – delicatese pescărești gustoase atât calde, cât și reci
O delicatesă bine cunoscută de gurmanzi, atât pe Dunăre, cât şi în Deltă, chifteluţele de peşte se fac din fileuri de peşte, cele mai bune fiind cele din carnea albă fără multa grasime.
Somn prăjit cu dovlecei umpluți cu zacuscă – bunătățile toamnei în farfuria dumneavoastră
Somn prăjit cu dovlecei umpluți cu zacuscă – bunătățile toamnei în farfuria dumneavoastră
Pescarii Deltei, nemulţumiţi cu denumirile peştilor după soi, i-au botezat şi după mărime. Somnul fiind pe rând moacă, somotei, iaprac, iarma este cu cât mai grăsuţ, cu atât mai gustos.
Pastă pescărească – încântarea papilelor gustative
Pastă pescărească – încântarea papilelor gustative
Soră fidelă cu zacusca de peşte, pasta pescărească se mănâncă des în Deltă, vara şi iarna, ziua şi noaptea, cu nevastă sau fără.
Ruladă din pește – ce te faci când îți este dor de pește?
Ruladă din pește – ce te faci când îți este dor de pește?
Lucrare demnă de Delta Dunării, rulada de peşte cere un pic de muncă, răsplătită însă enorm la sfârşit. Pentru curioşii care se miră încă ce bucătărie spectaculoaşă şi variată are Delta, ei, ţineţi-vă bine, căci vine un preparat ce va da pe spate câţiva musafiri la ospăţurile din familie.

Newsletter