Peştele mâncat mai des, te conduce la succes.

Saramură de păstrăv – pentru o adevărată masă pecărească

Alături de împrumutatele “chiuşchi” de la vecinii bulgari şi de verdeaţa dintre stufuri, saramura de păstrăv este o mâncare românească plină de arome şi culoare, ce îmbracă de minune haina iernii. Pe o plită încinsă asezată pe jar blând, potrivită cu sare, păstrăvul proaspăt, din ape de munte, îşi găseşte aroma originară.

Un secret ce stă doar pe buzele dunărenilor este că focul mic face saramurica bună. Asemenea preparate vechi de când Dunărea nu cheamă furculiţa, ci mai degrabă se mânâncă cu mâna şi cu o mămăliguţă aleasă. Vinul alb, sec şi fără asprimi face compania perfectă peştelui sărat cu carne albă, dulce şi coaptă.

Ingrediente:

3-4 păstrăvi, 2 foi dafin, jumătate de ceapă tăiată fâşii, 1 roşie, 1 ardei, pastă de roşii, 1-2 căţei de usturoi, 1 ardei iute, pătrunjel, cimbru, sare, piper.

Mod de pregătire:

Se curăţă şi se pregătesc peştii, peste care se presară sare şi piper. Se lasă peştele la grătar pe foc mic. Între timp, se pregăteşte saramura într-un vas mai mare în care să încapă apoi peştii. Într-o cană de apă se pune crenguţa de cimbru şi foile de dafin.

Se adaugă sarea, piperul boabe, pasta de roşii şi legumele tăiate fâşii şi se lasă la clocotit încet. Când peştele este gata, se pune în saramură şi se mai lasă la clocotit câteva minute. La final se adaugă rondelele de ardei iute şi usturoiul.

Se serveşte cu sos şi verdeaţă proaspăt mărunţită presărată peste el şi bineînţeles nelipsita mămăliguţă.

Produse asemănătoare

Gulaș de pește - un preparat  special, uşor de gătit
Gulaș de pește - un preparat special, uşor de gătit
Gulaşul este un preparat uşor de gătit, binecunoscut atât de bucătarii experimentați, cât și de cei amatori.
Borș de pește – adevărata ciorbă din pește
Borș de pește – adevărata ciorbă din pește
Poveştile despre borşul de peşte din Deltă circulă ca legendele despre gulaşul unguresc.
Crap în trei culori – un preparat ceva mai deosebit
Crap în trei culori – un preparat ceva mai deosebit
Peşte foarte gustos, crapul este denumit de pescarii Dunării “o enigmă pe înțelesul tuturor” și se găsește în aproape toate apele din România, mai puțin în apele curgătoare de munte.
Saramură de crap – cel mai renumit preparat  pescăresc
Saramură de crap – cel mai renumit preparat pescăresc
Născută pe malul Dunării, pe vremea haiducilor Calafatului, saramura de peşte, de carne coaptă pe sare are o savoare şi o frăgezime specială.

Proiectul de promovare şi relansare a consumului de peşte în România, este un proiect finanţat prin POP 2007-2013, cu sprijinul Guvernului României şi Uniunii Europene şi întreprins de Doripesco în perioada 2013 – 2015.

Scopul acestui proiect este de a promova consumul de peşte şi de a scoate în evidenţă importanţa consumului de peşte. Oamenii pot conştientiza valoarea adăugată pe care consumul de pește o aduce organismului, doar prin scoaterea în evidenţă a proprietăţilor nutritive ale acestuia. Pentru o alimentaţie responsabilă, peştele este un aliment care nu ar trebui să lipsească din coşul de cumpărături, datorită elementelor nutritive pe care le conţine.

În acelaşi timp, trebuie tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea consumului de peşte în România, faţă de restul ţărilor din Uniunea Europeană (consumul anual de peşte în România este de 10 ori mai mic decât cel din ţările Uniunii Europene, în condiţiile în care se cifrează la numai 4,5 kilograme/ locuitor. Cei mai mari consumatori de peşte şi produse din peşte sunt Portugalia şi Spania, care consumă 48, respectiv 45 de kilograme pe locuitor pe an.)

Vă recomandăm:
Scrumbie sărată – un pește de Dunăre, cu un gust aparte
Scrumbie sărată – un pește de Dunăre, cu un gust aparte
Totul începe cu un voinic și o scrumbie care trebuie curățată ca la carte. O dată curățată și pe dinăuntru și pe dinafară, scrumbia se sărează și se pune la butoi.
Mititei pescărești
Mititei pescărești
Iubitorii peştelui o fac cum o dreg şi la orice blidă de mâncare, apare şi o variantă cu peşte. Ocazie ivită şi pentru micii atât de iubiţi, degustaţi şi răs-degustaţi de românii noştri patrioţi la toate sărbătorile cu fast.
Papricaș din pește – un produs pescăresc de la Dunăre
Papricaș din pește – un produs pescăresc de la Dunăre
O combinaţie între găluştile gulaşului tradiţional şi musai multă carne de peşte duce la un papricaş din peşte bun de-ţi lingi fiecare deget.
Şalău cu sos de ardei copți – transformați carnea gustoasă a șalăului într-un festin al papilelor gu
Şalău cu sos de ardei copți – transformați carnea gustoasă a șalăului într-un festin al papilelor gu
Ardeii copţi, copiii celei mai fine şi nobile salate româneşti, au generozitatea de a putea fi mâncaţi şi pe loc, şi la iarnă, la orice fel de mâncare.

Newsletter