Peştele mâncat mai des, te conduce la succes.

Saramură de crap – cel mai renumit preparat pescăresc

Născută pe malul Dunării, pe vremea haiducilor Calafatului, saramura de peşte, de carne coaptă pe sare are o savoare şi o frăgezime specială. Chiar circulă unele zvonuri străvechi care spun aşa: cu cât e crapul mai mare, cu atât iese saramura mai gustoasă.

Se mai crede că dacă se nimeresc mâncărurile prea sărate, acela care le-a fiert este amorezat. Secretul reţetei este, desigur, ca după ce se toarnă sosul de saramură, cratiţa să mai rămână pe foc, să mai clocotească împreună câteva minute.

Crapul desfăcut de pe pielea solzoasă se cuvine udat cu o lingură, două, din zeama aromată în care a zăcut precum şi cu o cană de vin de baltă. Saramura gustoasă de crap cere un vinişor alb, sprinten şi înfipt.

Ingrediente:

1 crap, 2-3 roşii coapte, 1 ardei capia sau gras, 1-2 ardei iuţi, 2-3 căţei de usturoi, 1 foaie de dafin, piper boabe, cimbru, salvie, pătrunjel verde, sare.

Mod de pregătire:

Se curăţă peştele de solzi, se eviscerează şi se spală bine. Apoi se taie în bucăţi şi se pune pe grătarul încins şi uns cu ulei, cu partea cu piele în jos. Când se desprinde uşor de grătar, se întoarce. Se coc roşiile şi ardeiul pe grătar, apoi se decojesc şi se toacă mărunt. Într-un vas cu capac, se pregăteşte un pat din usturoi zdrobit, ardei iute tocat, cimbru, salvie şi salvie grunjoasă.

Pe măsură ce peştele e gata, se pune într-un vas şi se acoperă. Între timp, se pune la fiert o oală cu apă şi condimente: piper boabe, ardei iute tocat, cimbru, foi de dafin şi sare. Când începe să fiarbă, se adaugă roşiile şi ardeiul tocat şi se mai lasă câteva minute. Se toarnă infuzia obţinută peste crap şi se lasă 10 minute. Crapul trebuie acoperit complet cu apă.

Se asezonează cu pătrunjel verde proaspăt tocat. Se serveşte fierbinte, cu mămăliguţă şi ardei iute. Poftă bună!

Produse asemănătoare

Gulaș de pește - un preparat  special, uşor de gătit
Gulaș de pește - un preparat special, uşor de gătit
Gulaşul este un preparat uşor de gătit, binecunoscut atât de bucătarii experimentați, cât și de cei amatori.
Borș de pește – adevărata ciorbă din pește
Borș de pește – adevărata ciorbă din pește
Poveştile despre borşul de peşte din Deltă circulă ca legendele despre gulaşul unguresc.
Crap în trei culori – un preparat ceva mai deosebit
Crap în trei culori – un preparat ceva mai deosebit
Peşte foarte gustos, crapul este denumit de pescarii Dunării “o enigmă pe înțelesul tuturor” și se găsește în aproape toate apele din România, mai puțin în apele curgătoare de munte.
Saramură de crap – cel mai renumit preparat  pescăresc
Saramură de crap – cel mai renumit preparat pescăresc
Născută pe malul Dunării, pe vremea haiducilor Calafatului, saramura de peşte, de carne coaptă pe sare are o savoare şi o frăgezime specială.

Proiectul de promovare şi relansare a consumului de peşte în România, este un proiect finanţat prin POP 2007-2013, cu sprijinul Guvernului României şi Uniunii Europene şi întreprins de Doripesco în perioada 2013 – 2015.

Scopul acestui proiect este de a promova consumul de peşte şi de a scoate în evidenţă importanţa consumului de peşte. Oamenii pot conştientiza valoarea adăugată pe care consumul de pește o aduce organismului, doar prin scoaterea în evidenţă a proprietăţilor nutritive ale acestuia. Pentru o alimentaţie responsabilă, peştele este un aliment care nu ar trebui să lipsească din coşul de cumpărături, datorită elementelor nutritive pe care le conţine.

În acelaşi timp, trebuie tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea consumului de peşte în România, faţă de restul ţărilor din Uniunea Europeană (consumul anual de peşte în România este de 10 ori mai mic decât cel din ţările Uniunii Europene, în condiţiile în care se cifrează la numai 4,5 kilograme/ locuitor. Cei mai mari consumatori de peşte şi produse din peşte sunt Portugalia şi Spania, care consumă 48, respectiv 45 de kilograme pe locuitor pe an.)

Vă recomandăm:
Borș de pește – adevărata ciorbă din pește
Borș de pește – adevărata ciorbă din pește
Poveştile despre borşul de peşte din Deltă circulă ca legendele despre gulaşul unguresc.
Ruladă din pește – ce te faci când îți este dor de pește?
Ruladă din pește – ce te faci când îți este dor de pește?
Lucrare demnă de Delta Dunării, rulada de peşte cere un pic de muncă, răsplătită însă enorm la sfârşit. Pentru curioşii care se miră încă ce bucătărie spectaculoaşă şi variată are Delta, ei, ţineţi-vă bine, căci vine un preparat ce va da pe spate câţiva musafiri la ospăţurile din familie.
Batog de sturion afumat
Batog de sturion afumat
Delicatese pescărești
Zacuscă de pește cu ciuperci – o rețetă tomnatică, dar cu pește gustos
Zacuscă de pește cu ciuperci – o rețetă tomnatică, dar cu pește gustos
Aromata zacuscă de peşte cu ciuperci merge făcută cu orice ciupearcă cu pălărie mare, urechiuși, pâinițe, hribi, merg și cele de pădure, ghebe, râșcovi, zgârciogi, hulubițe, vinețici, gălbiori, crăițe, sau mânătărci.

Newsletter