Peştele mâncat mai des, te conduce la succes.

Crap în trei culori – un preparat ceva mai deosebit

Peşte foarte gustos, crapul este denumit de pescarii Dunării “o enigmă pe înțelesul tuturor” și se găsește în aproape toate apele din România, mai puțin în apele curgătoare de munte. Considerat cel mai bun pește, se cuvine să gătim o rețetă de crap, nu doar savuroasă și gustoasă, ci și încântătoare oricărui ochi de gurmand și iubitor de pește.

Pe lângă înfățișarea tricoloră a acestei rețete, crapul în trei culori este un sortiment de mâncare extrem de simplu de preparat. Rețeta pentru mofturoșii cu pretenții occidentale mulțumește orice gură ce-i lasată-n apă doar la o aruncătură de ochi în farfurie. Roșul dat de boiaua dulce, verdele pătrunjelului și galbenul minunatului cașcaval înfățiseaza un preparat unic, elegant și galant.

Ingrediente:

1 crap, 250g cașcaval, 1 linguriță de boia dulce, o legătură de pătrunjel, 250 ml de lapte, 50 gr de unt, o lingură cu vârf de făină, sare și piper.

Mod de preparare:

Se curăţă peştele de solzi, se eviscerează şi se spală bine. Apoi se taie în bucăţi mari și se condimentează cu sare, piper și boia, se dă prin făină si se prăjeşte uşor. Separat, pentru sos se topeşte untul, se adaugă făina treptat, în ploaie, și se desfac cocoloașele pe rând, cu laptele rece. Se lasă să se lege puţin.

Se unge o tavă cu unt, se tapetează și se așază peştele. La capete așezăm boiaua dulce și radem cașcavalul, iar verdeața o punem pe mijlocul lui. Adăugăm sosul béchamel și băgăm la cuptor.

Se servește cald și se potrivește de minune cu un pahar de vin alb. Poftă bună!

Produse asemănătoare

Gulaș de pește - un preparat  special, uşor de gătit
Gulaș de pește - un preparat special, uşor de gătit
Gulaşul este un preparat uşor de gătit, binecunoscut atât de bucătarii experimentați, cât și de cei amatori.
Borș de pește – adevărata ciorbă din pește
Borș de pește – adevărata ciorbă din pește
Poveştile despre borşul de peşte din Deltă circulă ca legendele despre gulaşul unguresc.
Crap în trei culori – un preparat ceva mai deosebit
Crap în trei culori – un preparat ceva mai deosebit
Peşte foarte gustos, crapul este denumit de pescarii Dunării “o enigmă pe înțelesul tuturor” și se găsește în aproape toate apele din România, mai puțin în apele curgătoare de munte.
Saramură de crap – cel mai renumit preparat  pescăresc
Saramură de crap – cel mai renumit preparat pescăresc
Născută pe malul Dunării, pe vremea haiducilor Calafatului, saramura de peşte, de carne coaptă pe sare are o savoare şi o frăgezime specială.

Proiectul de promovare şi relansare a consumului de peşte în România, este un proiect finanţat prin POP 2007-2013, cu sprijinul Guvernului României şi Uniunii Europene şi întreprins de Doripesco în perioada 2013 – 2015.

Scopul acestui proiect este de a promova consumul de peşte şi de a scoate în evidenţă importanţa consumului de peşte. Oamenii pot conştientiza valoarea adăugată pe care consumul de pește o aduce organismului, doar prin scoaterea în evidenţă a proprietăţilor nutritive ale acestuia. Pentru o alimentaţie responsabilă, peştele este un aliment care nu ar trebui să lipsească din coşul de cumpărături, datorită elementelor nutritive pe care le conţine.

În acelaşi timp, trebuie tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea consumului de peşte în România, faţă de restul ţărilor din Uniunea Europeană (consumul anual de peşte în România este de 10 ori mai mic decât cel din ţările Uniunii Europene, în condiţiile în care se cifrează la numai 4,5 kilograme/ locuitor. Cei mai mari consumatori de peşte şi produse din peşte sunt Portugalia şi Spania, care consumă 48, respectiv 45 de kilograme pe locuitor pe an.)

Vă recomandăm:
Şalău cu sos de ardei copți – transformați carnea gustoasă a șalăului într-un festin al papilelor gu
Şalău cu sos de ardei copți – transformați carnea gustoasă a șalăului într-un festin al papilelor gu
Ardeii copţi, copiii celei mai fine şi nobile salate româneşti, au generozitatea de a putea fi mâncaţi şi pe loc, şi la iarnă, la orice fel de mâncare.
Salată de pește cu crudități – un produs răcoritor, care merge foarte bine și vara
Salată de pește cu crudități – un produs răcoritor, care merge foarte bine și vara
Ce gust de vară şi de casă ţărănească, cu grădină şi căpiţe de fân aduc aceste „salăţuri” cu crudiţăţi scoase tocmai din ţărâna gardului sau culese de pe butuci ondulaţi!
Cremă din pește cu castraveți - un aperitiv rapid și sănătos
Cremă din pește cu castraveți - un aperitiv rapid și sănătos
Un produs din peşte proaspăt, gustos, cremos și răcoritor.
Ruladă din pește – ce te faci când îți este dor de pește?
Ruladă din pește – ce te faci când îți este dor de pește?
Lucrare demnă de Delta Dunării, rulada de peşte cere un pic de muncă, răsplătită însă enorm la sfârşit. Pentru curioşii care se miră încă ce bucătărie spectaculoaşă şi variată are Delta, ei, ţineţi-vă bine, căci vine un preparat ce va da pe spate câţiva musafiri la ospăţurile din familie.

Newsletter