Peştele mâncat mai des, te conduce la succes.

Batog de novac – un produs deosebit, ideal pentru mesele festive

Novacul este cel mai grăsan peşte din crescătorie, pentru că acolo îi este dat viteazului să crească. Nebunie culinară afumat sau fript pe lemne, novacul se laudă cu o carne aşa mândră şi gustoasă, cu un soi anume de dulceaţă, că localnicii îl mâncau direct pe malul bălţii, cu o bucată de slănină afumată lăsată la topit.

Reţetă nobilă totuşi, căci nu degeaba spuneau sătenii că “sunt puţini aceia cari au la masă, din când în când, peşte - câţiva ţărani şi notabilităţile satului.” Pentru fanii peştelui afumat, batogul de novac este unul dintre cele mai inovative preparate din peşte.

Afumarea constă în realizarea unui produs ce se afumă la cald cu rumeguş de lemn de esenţă tare având un procent de sare cât mai mic, cu o aromă unică, legat cu sfoară pe alocuri. Cu siguranță, batogul de novac va stârni pofta oricărui gurmand.

Produse asemănătoare

Salată de icre – rețetă românească tradițională,  ideală atât pentru copii, cât și pentru adulți
Salată de icre – rețetă românească tradițională, ideală atât pentru copii, cât și pentru adulți
Un aperitiv foarte potrivit şi nelipsit de la mesele festive, salata de icre este un preparat tartinabil despre a cărui reţetă ideală se spune că are nevoie de foarte multe icre bătute bine și doar de puțin ulei și apă.
Batog de novac – un produs deosebit, ideal pentru mesele festive
Batog de novac – un produs deosebit, ideal pentru mesele festive
Novacul este cel mai grăsan peşte din crescătorie, pentru că acolo îi este dat viteazului să crească.
Macrou afumat – deosebit de gustos în diverse tipuri de salat
Macrou afumat – deosebit de gustos în diverse tipuri de salat
Pescarii adevărați, dacă nu erau prea obosiţi, mai făceau şi afumătură de peşte, aşa cum e tradiţia, în crengi de brad strânse direct de ei.
Scrumbie sărată – un pește de Dunăre, cu un gust aparte
Scrumbie sărată – un pește de Dunăre, cu un gust aparte
Totul începe cu un voinic și o scrumbie care trebuie curățată ca la carte. O dată curățată și pe dinăuntru și pe dinafară, scrumbia se sărează și se pune la butoi.

Proiectul de promovare şi relansare a consumului de peşte în România, este un proiect finanţat prin POP 2007-2013, cu sprijinul Guvernului României şi Uniunii Europene şi întreprins de Doripesco în perioada 2013 – 2015.

Scopul acestui proiect este de a promova consumul de peşte şi de a scoate în evidenţă importanţa consumului de peşte. Oamenii pot conştientiza valoarea adăugată pe care consumul de pește o aduce organismului, doar prin scoaterea în evidenţă a proprietăţilor nutritive ale acestuia. Pentru o alimentaţie responsabilă, peştele este un aliment care nu ar trebui să lipsească din coşul de cumpărături, datorită elementelor nutritive pe care le conţine.

În acelaşi timp, trebuie tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea consumului de peşte în România, faţă de restul ţărilor din Uniunea Europeană (consumul anual de peşte în România este de 10 ori mai mic decât cel din ţările Uniunii Europene, în condiţiile în care se cifrează la numai 4,5 kilograme/ locuitor. Cei mai mari consumatori de peşte şi produse din peşte sunt Portugalia şi Spania, care consumă 48, respectiv 45 de kilograme pe locuitor pe an.)

Vă recomandăm:
Crap în trei culori – un preparat ceva mai deosebit
Crap în trei culori – un preparat ceva mai deosebit
Peşte foarte gustos, crapul este denumit de pescarii Dunării “o enigmă pe înțelesul tuturor” și se găsește în aproape toate apele din România, mai puțin în apele curgătoare de munte.
Borș de pește – adevărata ciorbă din pește
Borș de pește – adevărata ciorbă din pește
Poveştile despre borşul de peşte din Deltă circulă ca legendele despre gulaşul unguresc.
Pastramă din pește – carnea afumată de pește a fost complimentată cu diverse condimente
Pastramă din pește – carnea afumată de pește a fost complimentată cu diverse condimente
Circulă zvonuri bine ştiute de toţi pescarii că “pastrama cu mămăligă caldă ori rece umple de satisfacţiune stomacul ţeranului”.
Salată de pește cu măsline – un altfel de produs pescăresc, dar cu origini grecești
Salată de pește cu măsline – un altfel de produs pescăresc, dar cu origini grecești
Un preparat cu origini greceşti, salata de peşte cu măsline este o alternativă de prânz pentru orice anotimp, fie toamnă fie vară.

Newsletter