Peştele mâncat mai des, te conduce la succes.

Novac afumat – savoarea peștelui afumat

Aşa cum confirmam mai sus, apetisantul novac, ce ajunge câteodată la 100 bine-meritate kilograme, este un deliciu pe placul bucătarilor norocoşi cărora le pică în mână. Şi atunci când se satură de borşuri pescăreşti, de peşti pe frigare sau de paste pescăreşti complicate, bucătarii răbdători îl mai şi afumă.

Novacul capătă un gust şi un miros aparte, prin sărare, tolănirea la fum şi apoi prin zvântarea lui, gusturi ce se găsesc doar în munţii cei mai împăduriţi ai ţării, pe malul râurilor cu ape repezi şi îngheţate.

Gustul este inedit, iar pentru cunoscătorii pescari este binecunoscută adevărata reţetă a novacului afumat, ce îmbracă haine aurii şi izuri numa’ bune de tot mirosit.

Produse asemănătoare

Salată de icre – rețetă românească tradițională,  ideală atât pentru copii, cât și pentru adulți
Salată de icre – rețetă românească tradițională, ideală atât pentru copii, cât și pentru adulți
Un aperitiv foarte potrivit şi nelipsit de la mesele festive, salata de icre este un preparat tartinabil despre a cărui reţetă ideală se spune că are nevoie de foarte multe icre bătute bine și doar de puțin ulei și apă.
Batog de novac – un produs deosebit, ideal pentru mesele festive
Batog de novac – un produs deosebit, ideal pentru mesele festive
Novacul este cel mai grăsan peşte din crescătorie, pentru că acolo îi este dat viteazului să crească.
Macrou afumat – deosebit de gustos în diverse tipuri de salat
Macrou afumat – deosebit de gustos în diverse tipuri de salat
Pescarii adevărați, dacă nu erau prea obosiţi, mai făceau şi afumătură de peşte, aşa cum e tradiţia, în crengi de brad strânse direct de ei.
Scrumbie sărată – un pește de Dunăre, cu un gust aparte
Scrumbie sărată – un pește de Dunăre, cu un gust aparte
Totul începe cu un voinic și o scrumbie care trebuie curățată ca la carte. O dată curățată și pe dinăuntru și pe dinafară, scrumbia se sărează și se pune la butoi.

Proiectul de promovare şi relansare a consumului de peşte în România, este un proiect finanţat prin POP 2007-2013, cu sprijinul Guvernului României şi Uniunii Europene şi întreprins de Doripesco în perioada 2013 – 2015.

Scopul acestui proiect este de a promova consumul de peşte şi de a scoate în evidenţă importanţa consumului de peşte. Oamenii pot conştientiza valoarea adăugată pe care consumul de pește o aduce organismului, doar prin scoaterea în evidenţă a proprietăţilor nutritive ale acestuia. Pentru o alimentaţie responsabilă, peştele este un aliment care nu ar trebui să lipsească din coşul de cumpărături, datorită elementelor nutritive pe care le conţine.

În acelaşi timp, trebuie tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea consumului de peşte în România, faţă de restul ţărilor din Uniunea Europeană (consumul anual de peşte în România este de 10 ori mai mic decât cel din ţările Uniunii Europene, în condiţiile în care se cifrează la numai 4,5 kilograme/ locuitor. Cei mai mari consumatori de peşte şi produse din peşte sunt Portugalia şi Spania, care consumă 48, respectiv 45 de kilograme pe locuitor pe an.)

Vă recomandăm:
Baghetă de novac – un aperitiv din pește, cu adevărat delicios
Baghetă de novac – un aperitiv din pește, cu adevărat delicios
Pentru cei care credeau că există suficiente reţete pentru acest minunat peşte, ei bine, nu există! Şi se mai inventează încă. Savoarea novacului este de nedescris.
Pastă pescărească – încântarea papilelor gustative
Pastă pescărească – încântarea papilelor gustative
Soră fidelă cu zacusca de peşte, pasta pescărească se mănâncă des în Deltă, vara şi iarna, ziua şi noaptea, cu nevastă sau fără.
Salată de pește cu crudități – un produs răcoritor, care merge foarte bine și vara
Salată de pește cu crudități – un produs răcoritor, care merge foarte bine și vara
Ce gust de vară şi de casă ţărănească, cu grădină şi căpiţe de fân aduc aceste „salăţuri” cu crudiţăţi scoase tocmai din ţărâna gardului sau culese de pe butuci ondulaţi!
Macrou afumat – deosebit de gustos în diverse tipuri de salat
Macrou afumat – deosebit de gustos în diverse tipuri de salat
Pescarii adevărați, dacă nu erau prea obosiţi, mai făceau şi afumătură de peşte, aşa cum e tradiţia, în crengi de brad strânse direct de ei.

Newsletter