Peştele mâncat mai des, te conduce la succes.

Şalău cu sos de ardei copți – transformați carnea gustoasă a șalăului într-un festin al papilelor gu

Ardeii copţi, copiii celei mai fine şi nobile salate româneşti, au generozitatea de a putea fi mâncaţi şi pe loc, şi la iarnă, la orice fel de mâncare. Copţi în cuptor la foc iute sau pe un grătar, deasupra flăcării, să se pârlească niţel, dar să-şi păstreze carne pe dinăuntru, ardeii copţi se amestecă în sos, alături de un şalău proaspăt prins din apa dulce.

Peşte foarte gustos, şalăul este şi el denumit local de pescarii Dunării după mărime, trecând de la adolescenţa de strazapan la stagiul iniţiatic de şălăiaş, până să fie considerat peşte senior, adică şalău. Fel de mâncare foarte aspectuos dar, în acelaşi timp, ușor de preparat, şalăul vine la pachet cu un pahar rece de vin alb.

Ingrediente:

400 grame de şalău, 2 ouă, făină, ulei, 4-5 ardei copți, 2-3 linguri făină, 2 linguri unt, 300 grame smântână, sare, piper.

Mod de pregătire:

Ardeii se coc, după care se curăță și se taie fâșii. Într-o crăticioară se topește untul, se stinge cu făina și se amestecă smântâna mestecându-se rapid, pentru a nu se forma cocoloașe. Se adaugă ardeii copți, se condimentează cu sare și piper și se mai lasă puțin pe foc.

Șalăul se taie fâșii, după care se dă prin ou, făină și se prăjește în tigaie. După aceea, se scot pe un șervețel pentru a se absorbi uleiul. Se servește cald, cu sosul alături. Poftă bună!

Produse asemănătoare

Gulaș de pește - un preparat  special, uşor de gătit
Gulaș de pește - un preparat special, uşor de gătit
Gulaşul este un preparat uşor de gătit, binecunoscut atât de bucătarii experimentați, cât și de cei amatori.
Borș de pește – adevărata ciorbă din pește
Borș de pește – adevărata ciorbă din pește
Poveştile despre borşul de peşte din Deltă circulă ca legendele despre gulaşul unguresc.
Crap în trei culori – un preparat ceva mai deosebit
Crap în trei culori – un preparat ceva mai deosebit
Peşte foarte gustos, crapul este denumit de pescarii Dunării “o enigmă pe înțelesul tuturor” și se găsește în aproape toate apele din România, mai puțin în apele curgătoare de munte.
Saramură de crap – cel mai renumit preparat  pescăresc
Saramură de crap – cel mai renumit preparat pescăresc
Născută pe malul Dunării, pe vremea haiducilor Calafatului, saramura de peşte, de carne coaptă pe sare are o savoare şi o frăgezime specială.

Proiectul de promovare şi relansare a consumului de peşte în România, este un proiect finanţat prin POP 2007-2013, cu sprijinul Guvernului României şi Uniunii Europene şi întreprins de Doripesco în perioada 2013 – 2015.

Scopul acestui proiect este de a promova consumul de peşte şi de a scoate în evidenţă importanţa consumului de peşte. Oamenii pot conştientiza valoarea adăugată pe care consumul de pește o aduce organismului, doar prin scoaterea în evidenţă a proprietăţilor nutritive ale acestuia. Pentru o alimentaţie responsabilă, peştele este un aliment care nu ar trebui să lipsească din coşul de cumpărături, datorită elementelor nutritive pe care le conţine.

În acelaşi timp, trebuie tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea consumului de peşte în România, faţă de restul ţărilor din Uniunea Europeană (consumul anual de peşte în România este de 10 ori mai mic decât cel din ţările Uniunii Europene, în condiţiile în care se cifrează la numai 4,5 kilograme/ locuitor. Cei mai mari consumatori de peşte şi produse din peşte sunt Portugalia şi Spania, care consumă 48, respectiv 45 de kilograme pe locuitor pe an.)

Vă recomandăm:
Macrou afumat – deosebit de gustos în diverse tipuri de salat
Macrou afumat – deosebit de gustos în diverse tipuri de salat
Pescarii adevărați, dacă nu erau prea obosiţi, mai făceau şi afumătură de peşte, aşa cum e tradiţia, în crengi de brad strânse direct de ei.
Baghetă de novac – un aperitiv din pește, cu adevărat delicios
Baghetă de novac – un aperitiv din pește, cu adevărat delicios
Pentru cei care credeau că există suficiente reţete pentru acest minunat peşte, ei bine, nu există! Şi se mai inventează încă. Savoarea novacului este de nedescris.
Novac afumat – savoarea peștelui afumat
Novac afumat – savoarea peștelui afumat
Aşa cum confirmam mai sus, apetisantul novac, ce ajunge câteodată la 100 bine-meritate kilograme, este un deliciu pe placul bucătarilor norocoşi cărora le pică în mână.
Ruladă din pește – ce te faci când îți este dor de pește?
Ruladă din pește – ce te faci când îți este dor de pește?
Lucrare demnă de Delta Dunării, rulada de peşte cere un pic de muncă, răsplătită însă enorm la sfârşit. Pentru curioşii care se miră încă ce bucătărie spectaculoaşă şi variată are Delta, ei, ţineţi-vă bine, căci vine un preparat ce va da pe spate câţiva musafiri la ospăţurile din familie.

Newsletter